Share
 

Geachte ,

Vandaag ontvangt u onze nieuwsbrief over CMR-reiniging. In deze nieuwsbrief vindt u onder andere een link naar een achtergrondartikel over chroom-6, delen we de CMR-factsheet met u en vindt u informatie over onze webinars.

Webinar terugkijken
Donderdag 2 juli vond het webinar ‘De feiten en fabels over CMR-stoffen’ plaats. We kunnen terugkijken op een geslaagd en informatief webinar. Wilt u het webinar terugkijken? Vul het contactformulier op deze pagina in, dan ontvangt u van ons de link om het webinar terug te kijken.

Dit najaar organiseert Gom Specialistische Reiniging wederom een webinar over CMR-stoffen. Tijdens dit webinar gaan onze experts verder in op chroom-6 verbindingen. In onze volgende nieuwsbrief informeren we u over de exacte datum van dit webinar.

Vraag & antwoord
Tijdens het webinar zijn er meerdere kijkersvragen binnengekomen. Hieronder zetten we de vragen én antwoorden voor u op een rij. Heeft u aanvullende vragen? Wij voorzien u graag van een betrouwbaar advies. Onderaan deze nieuwsbrief vindt u onze contactgegevens.
Denken jullie dat er een wet komt voor chroom-6?
Dat lijkt ons erg onwaarschijnlijk gezien de opstelling van de Inspectie SZW.
Men zegt dat de Arbowet hierin al volledig in regelgeving voorziet zoals:
  • risico-inventarisatie & -evaluatie
  • bepalen methodiek stand der techniek
  • werkplan
  • blootstelling registratie
  • medische keuring uitvoerend personeel
  • afvalregistratie
  • bewaarplicht alle relevante gegevens
Chroom-6 is een CMR-stof die voorkomt op de CMR-lijst van Inspectie SZW en daarom is bovenstaande van toepassing. Het betekent mogelijk dat u expertise moet inhuren om tot een sluitend geheel te komen. Gom Specialistische Reiniging kan u hierbij van dienst zijn

Is de afvoer van CMR-stoffen geregeld vanaf de plaats van vervuiling?
Bij het maken van de risico-inventarisatie bepaalt men hoe het afval te scheiden. Wat kan worden schoongemaakt en wat wordt uiteindelijk afgevoerd? Het uiteindelijke chroom-6 afval wordt in plastic drums aangeboden aan de verwerker.

In het geval van metaalschroot is de norm maximaal 0,01 gram chroom-6 per kilo. Oftewel 1 kilo per ton ijzer. Onder deze norm is het gewoon schroot. Hierbij geldt dat je dit moet kunnen aantonen door middel van monsteranalyses. Registratie hiervan is verplicht, net als het stortbewijs.

Verwachten jullie, net als bij asbest, een inventarisatieplicht/rapport bij een sloopmelding?
Nee, dat is niet de verwachting op korte termijn. Het melden van chroom-6 lijkt derhalve een must wanneer je chroom-6 gaat slopen, als je beseft dat het om een CMR-stof gaat.

Is jullie ervaring ook dat er heel laconiek met chroom-6 wordt omgegaan, met name in de aannemerij?
Ja, het brengt herinneringen boven uit de begintijd met asbest. Er is onvoldoende kennis in de markt aanwezig en de wetgeving is niet altijd bekend. Daarbij brengt het melden van chroom-6 extra kosten met zich mee. Hierdoor wordt chroom-6-vervuiling bewust en onbewust te weinig gemeld.
Artikel: Chroom-6 – en waarom professioneel schoonmaken essentieel is
Chroom-6 is een carcinogene stof die voorkomt op de CMR-lijst van de Inspectie SZW. Bij hoge blootstelling kan de stof acute toxische effecten veroorzaken, zowel acuut als chronisch. Chroom-6 wordt makkelijk in de huidcellen opgenomen. Daardoor kan het eenvoudig tot ernstige gevolgen leiden. Effectief reinigen, saneren en verwijderen van oppervlakten die vervuild zijn met chroom-6 is noodzaak. Lees meer in het achtergrondartikel: Chroom-6 – en waarom professioneel schoonmaken essentieel is.
Download de CMR-factsheet
De CMR-factsheet geeft u een duidelijk inzicht in wat Gom Specialistische Reiniging voor u kan betekenen. De factsheet bevat onder andere een link naar onze zelfontwikkelde CMR-checklist. Met deze checklist kunt u inschatten of er eventueel sprake is van CMR-vervuiling binnen uw bedrijf. Doe de test en verzeker uzelf van een veilige werkomgeving! Download hier de CMR-factsheet.
Contact
Wilt u meer informatie over CMR-stoffen en CMR-reiniging? Neem dan contact op met Peter van Gogh, productmanager Specialistische Reiniging. Dit kan telefonisch via 06 53 70 25 20 of per e-mail naar pvgogh@gom.nl.
Hartelijke groet,

Gom Specialistische Reiniging