Share
Voorvertoning
 
 
24 maart 2021

De eerste nieuwsbrief van een nieuw Club Verder-initiatief staat voor je op het beeldscherm: Club Verder Platform Welzijn & Wijkteams.

Er gebeurt ongelofelijk veel binnen alle organisaties. Er is dan ook een schat aan informatie te ontsluiten! Met het Club Verder Platform Welzijn & Wijkteams zetten we dus vol in op kennisuitwisseling. In deze eerste editie: een korte uitleg van de achtergrond en de vier ‘strategische onderwerpen’ die we op maandelijkse basis met jullie gaan delen. Ook zullen we jullie regelmatig voorzien van achtergrondinformatie en terugkoppeling geven van kennissessies.

‘Mooi als je op één plek goede voorbeelden van anderen kunt zien’
Janneke Smink en Mees Snijder zijn binnen Incluzio de twee aanjagers van het nieuwe platform dat Club Verder Welzijn & Wijkteams heet. Janneke als directeur transformatie sociaal domein, Mees als ondersteunend projectmanager. In deze eerste nieuwsbrief vragen we hen naar hun beweegredenen om met iets nieuws te komen.

‘Wat je ziet bij al onze opdrachten in het sociaal domein is dat de opdrachten compleet verschillend zijn. De één is voor volwassenen, de ander voor jeugd, de derde voor welzijn. Ook een mix van dit alles is denkbaar. Omdat alle opdrachten uniek zijn en geografisch uit elkaar liggen, is kennisoverdracht geen automatisme’, zegt Janneke.

Mees: ‘Het lijken wel verschillende opdrachten, maar er zijn genoeg gedeelde onderwerpen. Die ervaring kun je alleen niet één op één overnemen. Maar als je weet dat de ene opdracht succesvol is met bijvoorbeeld de vroegsignalering van schulden, kun je wel van die aanpak leren. Dan voorkom je dat een collega bij een andere opdracht zegt: had ik dát maar eerder geweten.’

Overleg op hoofdlijnen
Janneke: ‘Het is juist mooi als je op één plek goede voorbeelden van andere opdrachten kunt zien en makkelijk in contact met elkaar kunt komen. Hoe gaan we om met stress-sensitief werken bijvoorbeeld, wat zijn de ervaringen met de City Deal Inclusieve stad in Utrecht, hoe beweeg je in de (gemeente)politieke context? We kennen binnen Incluzio wel vormen van integraal overleg, maar daarbij staan strategische thema’s vaak centraal en de inhoud minder.

Rode draden in elke opdracht
Vier onderwerpen keren in elke nieuwsbrief terug, de zogenaamde strategische onderwerpen. Die zijn het resultaat van een ronde die Janneke en Mees eind vorig jaar langs alle opdrachten hebben gemaakt. Doel: rode draden in het sociaal domein inventariseren, gezamenlijke uitdagingen spotten en een antwoord vinden hierop.

Deze nieuwsbrief is één instrument om die inhoudelijke expertise beter te spreiden - en te borgen. Andere manieren zijn online sessies en - als het weer kan - fysieke bijeenkomsten.

De vier strategische thema’s in het kort
1. Mentaal kwetsbaren in de wijk
Mentaal kwetsbare inwoners maken onderdeel uit van onze inclusieve samenleving. Incluzio streeft naar een samenleving waarin elk individu meedoet, meetelt en van betekenis is. In plaats van problematiseren en diagnosticeren, normaliseren wij door kwetsbare inwoners in hun kracht te zetten. Door krachten te bundelen met een divers palet aan netwerkpartners kunnen we onze dienstverlening versterken voor mentaal kwetsbare inwoners. Maar hoe doe je dit?

2. Positieve gezondheid
Sinds 2020 kent Incluzio een strategisch partnership met het Institute for Positive Health. Net als het IPH kijken wij breder naar gezondheid, door mensen aan te spreken op hun veerkracht en eigen regie. Maar hoe staat positieve gezondheid in relatie tot de visie van Incluzio? En waar kan positieve gezondheid waarde toevoegen voor de verschillende Incluzio-opdrachten? Dit zijn we aan het onderzoeken en binnenkort geven we jullie antwoord op deze vraag!

3. Ervaringsdeskundigheid

Mensen met vergelijkbare ervaringen met elkaar verbinden is een kansrijke ontwikkeling. Ook wij maken er al gebruik van, zowel op mbo- als op hbo-niveau. Het sluit goed aan bij de aanpak van onze professionals. Maar wat willen we er nu precies mee bereiken en hoe borgen we ervaringsdeskundigheid binnen een opdracht? En als een gemeente de vraag stelt: hoe pak je het dan aan? Eind maart start Claudia de Ruiter om dit, en onderstaand onderwerp, op te pakken en een antwoord te geven op de vragen.

4. Groepsgewijze aanpak
Veel van onze klanten hebben overeenkomstige vraagstukken. In plaats van hen individueel te begeleiden kan het ook in groepen. Als professional ga je daardoor effectiever met je tijd om. En de mensen binnen een groep vinden steun bij elkaar en bouwen een netwerk op. Zo’n groepsgewijze benadering kan misschien wel voor meer doelgroepen een alternatief zijn.
We verzamelen de best practices en delen deze met alle opdrachten.

Tot slot
Hou jij je bezig met een onderwerp dat voor meerdere Incluzio-opdrachten interessant kan zijn of heb je vragen over inhoudelijke onderwerpen, dan komen we graag met je in contact. Stuur een mailtje of bel één van ons!

Janneke Smink (Jsmink@facilicom.nl) en Mees Snijder (Msnijder2@facilicom.nl).

Email Marketing door ActiveCampaign