Share
Voorvertoning
 
 
Met het Club Verder Platform Welzijn & Wijkteams zetten we in op kennisuitwisseling. Er zijn vier ‘strategische onderwerpen’ waarover we jullie maandelijks bijpraten, naast achtergrondinformatie en terugkoppeling van kennissessies.

Positieve gezondheid podcasts #02
Benieuwd wat je allemaal kunt door meer gebruik te maken van positieve gezondheid in je werk? Dan heb je ongetwijfeld de eerste podcast over dit onderwerp gevolgd. Nog meer interesse? Er is er nu nog een.

Als partner van het Institute for Positive Health geloven we in de toegevoegde waarde van het gedachtegoed: mensen aanspreken op hun veerkracht en het vermogen de regie weer in eigen hand te nemen. Mooi, maar hoe implementeer je het nu in je eigen werk? Daar gaat projectmanager en presentator Mees Snijder in podcast #02 dieper op in aan de hand van een dubbelinterview met Marion van den Bercken. Misschien ken je haar als buurtcoach van Sociale Basis Venlo. Als implementatiecoach voor positieve gezondheid geeft Marion trainingen aan collega’s die er actief mee aan de slag willen gaan.


Implementatiecoach Limburg Positief
Tweede gesprekspartner is Estelle Schatorié: voormalig danseres, nu danscoach, Mensendieck-therapeut én implementatiecoach Limburg Positief. Ook is Estelle voor het Institute for Positive Health implementatietrainer. In haar werk maakt zij veel gebruik van positieve gezondheid. Als ‘ervaringsdeskundige’ laat Estelle haar licht schijnen over praktische zaken. Waar je tegenaan loopt bijvoorbeeld, als je zelf positieve gezondheid wilt meenemen in je werk. Of welke stappen je kunt nemen voor een succesvolle implementatie.

Volgende week #03: Netwerksamenwerking "Incluzio Zaanstad & GGZ in de wijk’
Inmiddels staat er weer een volgende podcast op het programma, nu over de inzet van ggz in de wijk. Ook over dit onderwerp heb je al meer kunnen lezen in een van de vorige nieuwsbrieven: de pilot in Zaanstad waarbij gemeente, Parnassia en Incluzio intensief met elkaar optrekken.

Alle drie de partners in het project komen voor de microfoon: Wmo-beleidsmedewerker Cees van der Geer namens gemeente Zaanstad, Natalie Paradiek die als GGZ-casemanager voor Parnassia actief is in de wijk en onze eigen wijkteammedewerker Lisa Baars. Zij vertellen over hun ervaringen met de inzet van ggz in de wijk. De samenwerking moet de lijnen tussen ggz en wijkteam korter maken. Ook willen we waar mogelijk elkaars netwerk inzetten. Genoeg interessante onderwerpen dus om binnenkort even te beluisteren.
Incluzio discussieert graag mee over betere geestelijke gezondheidszorg
De geestelijke gezondheid moet en kan beter. Daarom heeft staatssecretaris Paul Blokhuis een discussienota gepubliceerd over hoe die verbetering moet worden vormgegeven. Doel is een eind te maken aan wachttijden, niet passende zorg en personeelstekorten. De discussienota - de naam zegt het al - is een voorzet: het is ‘de start van een dialoog met de betrokken veldpartijen', staat er te lezen. Incluzio doet graag mee aan die dialoog. Daarom hebben we een reactie gestuurd op de nota.

Ook wij zijn immers zo’n ‘veldpartij’. Meer en meer gaan we in de wijken de samenwerking aan met ggz-partners. In die samenwerking geloven we absoluut. Die kan leiden tot beter passende en meer effectieve ondersteuning van de klant. Dat is iets wat de discussienota wel constateert, maar de invulling is nog weinig concreet. Incluzio-eigen geven we daarom in onze reactie al een aantal voorbeelden hoe die invulling eruit kan gaan zien.

Een paar kernpunten uit onze reactie:
  • We moeten beter elkaars taal leren spreken en elkaar durven vertrouwen. Het ontbreekt vaak (zie de samenwerking in Rotterdam) aan tijd en energie.
  • Optuigen van extra teams om die samenwerking vorm te geven is niet nodig. Het kan heel simpel en effectief: laat een ggz’er fysiek aansluiten bij het wijkteam op locatie. Hier gaat een sterk preventieve werking vanuit.
  • Zorgverzekeraars, rijk en gemeenten kunnen meer doen om die samenwerking te faciliteren en te stimuleren.
  • Ontbrekend in de lijst met beleidsopties is het organiseren van collectief aanbod (groepsbijeenkomsten) als preventief middel.
  • De rol van ervaringsdeskundigheid wordt nog onderbelicht, met name die op het snijvlak van ggz en sociaal domein.
  • Het wijkteam kan inwoners die op de wachtlijst staan voor ggz-hulp mogelijk al ondersteunen, bijvoorbeeld met digitale zelfhulp en andere e-healthoplossingen.

Het is een discussienota, dus wordt vervolgd!

Ervaringsdeskundigheid: hoe nu verder met de inzet?
Een van de thema’s waar we met Welzijn & Wijkteams op focussen is ervaringsdeskundigheid. Daar willen (en kunnen) we meer mee doen. Daarom hebben we een ronde langs alle opdrachten gemaakt om boven tafel te krijgen hoe ervaringsdeskundigheid optimaal kan worden ingezet.

Wat de ‘Ronde van Nederland’ duidelijk heeft gemaakt, is iets wat ook al in de vorige nieuwsbrief te lezen viel. Toen constateerde projectmanager Lisa Schenkels al dat er verschillende definities bestaan van ervaringsdeskundigheid:
  • iemand die ergens ervaring mee heeft opgedaan
  • iemand die zijn of haar ervaringen analyseert en erop reflecteert (ervaringskennis)
  • iemand die zijn of haar eigen ervaringen op een professionele manier inzet om anderen te helpen (de ‘echte’ definitie van ervaringsdeskundigheid)

We doen al heel veel!
Ook in de verschillende opdrachten ontbreekt het weleens aan een eenduidige definitie. Positief in ieder geval is dat we al heel veel doen met ervaringsdeskundigheid. Maar zoals gezegd, er is meer perspectief. Doel van de gesprekken was om op te halen wat er daarvoor nog meer nodig is. En hoe we dat op een effectieve en efficiënte manier centraal kunnen organiseren en faciliteren. Aan de hand van de vragen die we hebben meegekregen gaan we daar een vervolg aan geven.
Wel of geen duidelijkheid over tijdseenheden bij Wmo-begeleiding?
Wie huishoudelijke hulp op grond van de Wmo krijgt, moet weten op hoeveel tijdseenheden hij of zij recht heeft. Dat standpunt van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) kenden we. Maar onlangs stelde de raad niet in te zien waarom dit voor begeleiding anders zou zijn. Ook dan moet een klant weten op hoeveel uren of minuten begeleiding hij of zij per week recht heeft.

‘Kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor ons als dit gaat om de Wmo-begeleiding die wij als algemene voorziening hebben?’, stelde manager Janine de Vries van Incluzio Leiderdorp daarom als vraag aan directeur Peter de Visser. Zijn antwoord: ‘De uitspraak heeft alleen effect op maatwerk waarvoor een beschikking is afgegeven. Als een voorziening direct toegankelijk is en er dus niet eerst een onderzoek plaatsvindt voordat iemand via een indicatie toegang krijgt, geldt dit niet. Dus: daar waar ambulante begeleiding een voorliggende direct toegankelijke voorziening is (zoals in de buurtteams in Utrecht).’

Ook al kunnen we - zoals in Leiderdorp - dus doen wat we blijven doen: ontwikkelingen in het sociaal-juridische domein zijn belangrijk genoeg om nauwlettend in de gaten te houden. Daarom hebben we ons voorgenomen om kennis als deze beter te ontsluiten.
Oranjefonds gaat projecten tegen eenzaamheid in coronatijd financieel ondersteunen
Goed nieuws van het Oranjefonds: projecten die gericht zijn op het tegengaan van eenzaamheid in coronatijd kunnen op een financiële impuls rekenen. Die mogelijkheid is er voor alle organisaties zonder winstoogmerk, zoals stichtingen en verenigingen.

Ook binnen opdrachten zouden we van die financiële ondersteuning gebruik kunnen maken. Niet alleen in Utrecht waar we als stichting ons werk doen, maar ook door alert te zijn op eventuele samenwerkingspartners die als stichting of vereniging opereren.
Er zijn twee ‘actieperioden’. Vanaf september ligt het accent op initiatieven op het gebied van 'armoede'. In november verschuift het accent naar het thema 'zorgen voor elkaar'.
Een bedankje aan Mees Snijder!
Eind vorig jaar zijn we gestart met het opzetten van het Platform Welzijn en Wijkteams. Doel: kennis delen, mensen en opdrachten actief aan elkaar verbinden en thema’s die in de organisaties spelen centraal oppakken. Vanaf de start is Mees Snijder als projectmanager daarbij nauw betrokken geweest.

Hij speelde een belangrijke rol bij het vormgeven van het platform. Mees organiseerde inspiratiesessies, pakte thema’s als positieve gezondheid en ggz in de wijk op en maakte een paar interessante podcasts. Maar... het einde van zijn traineeship bij Incluzio is in zicht. Vanaf eind juli vind je Mees terug op een andere plek bij Facilicom. Het is heel erg jammer voor Incluzio, maar we zijn blij dat een talent als hij ‘in de familie’ blijft. Mees, heel erg bedankt voor je bijdrage en veel succes in je nieuwe baan!

Voor veel collega’s is Mees inmiddels een vast aanspreekpunt geworden.
Heb je vragen? Neem vanaf nu contact op met Janneke Smink:
jsmink@incluzio.nl
4 vakantietips van Incluzio
Nee, geen echte must-see’s voor de vakantieperiode. Wel een paar links die je in een rustig moment eens kunt aanklikken. Wij vonden ze in ieder geval heel interessant. En daarom delen we ze graag met je.

1. Zorgverzekeringslijn: e-learning voor professionals in wijkteams

Naast de online training voor sociaal werkers biedt Zorgverzekeringslijn een nieuwe gratis e-learning aan over het herkennen van zorgverzekeringsproblemen. Aan de hand van praktische casusvragen ondersteunt de lijn wijkteams met kennis over de gevolgen van zorgschulden en onverzekerdheid.
Meld je hier aan.

2. Themakrant over schulden signaleren
Schouders Eronder is een samenwerkingsverband tussen Divosa, de Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG.
In deze themakrant van schouderseronder.nl vind je informatie over het signaleren van schulden, transformatiewerkplaatsen en de persoonlijke klik van een professional met een klant.


3. Inzicht in bewonersinitiatieven en vrijwilligerswerk
Vrijwillige inzet en bewonersinitiatieven zijn van grote waarde voor de samenleving. Hoe kan die inzet nog beter tot haar recht komen? Vrijwilligersorganisaties en bewonersinitiatieven willen hun maatschappelijke en financiële waarde inzichtelijk en zichtbaar maken. Doel is om ervan te leren, om te verbeteren en om te verantwoorden.
Lees hierover meer op movisie.nl.


4. Effect van corona op zorgnetwerken
Welk effect heeft corona op de samenwerking in zorgnetwerken? En wat leren we hiervan? Het afgelopen jaar hebben Vilans-onderzoekers gesprekken gevoerd met netwerkcoördinatoren, stuurgroepleden, voorzitters, bestuurders en andere betrokkenen van 8 verschillende netwerken.
De resultaten van dit onderzoek lees je hier.

Email Marketing door ActiveCampaign