Share
Voorvertoning
Met het Club Verder Platform Transformatie zetten we in op kennisuitwisseling. Er zijn vier ‘strategische onderwerpen’ waarover we jullie maandelijks bijpraten, naast achtergrondinformatie en terugkoppeling van kennissessies.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
Platform Transformatie Incluzio

De missie van het Platform is helder: we willen de meest effectieve ondersteuning van inwoners realiseren, door continu de uitvoering van onze taken in het sociaal en welzijnsdomein door te ontwikkelen, met de ambitie het stelsel van Nederland te verbeteren. Dit doen we door alle kennis binnen onze organisatie te delen, mensen aan elkaar te verbinden en gedeelde vraagstukken op te pakken. Dit doen we niet alleen, alle ontwikkelaars binnen de opdrachten dragen hier bijvoorbeeld aan bij. Heb je een vraag voor het platform over inhoudelijke thema’s, neem dan contact met Janneke Smink, Suzanne Klein Schiphorst en/of Joanne Stoel. Wij helpen je dan verder aan kennis en verbinden je aan de juiste personen.
De vier opgaven
Met dit uitgangspunt heeft het Platform Transformatie een meerjarenvisie en een jaarplan opgesteld met vier duidelijke opgaven:
Radicaal de inwoner centraal
Landelijke oplossingen zoeken voor lokale uitdagingen.


Iedereen langer thuis
Langer thuis blijven wonen is een vanzelfsprekendheid voor iedereen.

Incluzio beweegt naar voren
Inwoners zijn zo min mogelijk afhankelijk van loketten en professionals.



Blijvend werken vanuit de droom
Iedereen is toegerust om de droom waar te maken.

Lees hier meer over de vier opgaven
_________________________________________________________________________________________
De projecten voor 2022 van het platform
In deze Powerpoint worden de opgaven toegelicht en het bijbehorende jaarplan met de verschillende projecten gepresenteerd.


_________________________________________________________________________________________
Transformatie projecten uitgelicht
Stappenplan inzet ervaringsdeskundigheid
Incluzio vindt het belangrijk dat iedereen meetelt en meedoet. Ervaring van inwoners actief betrekken, draagt bij aan die visie. Hierdoor sluit ons werk beter aan én
geven we inwoners de kans om mee te doen in de samenleving. Dit stappenplan geeft handvatten om te starten met inzet van ervaringsdeskundigheid in de organisatie.
Lees hier meer.
Beschermd wonen
In mei is het projectteam Beschermd wonen van start gegaan. We leveren in het najaar een algemene visie op voor het realiseren van Beschermd Thuis, in de gemeenten waar we actief zijn én in gemeenten waar we nog geen opdracht hebben. Hierin zitten ook de kansen voor de inzet van Zorg-op-Afstand.
Lees hier meer.
Deep Democracy
Deep Democracy is een methodiek en gedachtegoed, die zich richt op inclusieve besluitvorming, co-creatie en duurzame verandering. Het Platform Transformatie experimenteert de komende maanden samen met de ontwikkelaars uit de verschillende opdrachten met deze methodiek.
Lees hier meer.

__________________________________________________________________________________
Nieuws uit Incluzio
Netwerkconferentie Eigen Regie – Incluzio Hollands Kroon
De klant heeft de regie! De ondersteuning en hulpverlening van Incluzio richt zich in de basis op het versterken van deze eigen regie. Het klinkt allemaal heel mooi, maar wat betekent eigen regie eigenlijk? En hoe geef je daar als organisatie en als professional richting aan?
Lees hier meer.

Meer gezinnen beter ondersteund dankzij samenwerking Incluzio Hollands Kroon en GGZ Noord-Holland-Noord
Maandenlange wachtlijsten, continue wisseling van hulpverleners en ondanks de grote tekorten nóg meer bezuinigingen. Het gaat sinds de decentralisatie niet goed met de jeugdzorg in Nederland. Hollands Kroon, een gemeente in de kop van Noord-Holland, vormt een uitzondering.
Lees hier meer.

BTO onderzoekt dienstverlening in Amsterdam
Vanaf 1 januari 2021 is op initiatief van de gemeente Amsterdam een vernieuwd model in werking getreden binnen het sociaal domein. Daarbij is onder andere vastgelegd dat op 1 januari 2022 80% van de hulpvragers wordt bediend vanuit de reguliere eerstelijns zorg die door de Buurtteams Amsterdam wordt uitgevoerd. 20% van de hulpvragers wordt geholpen door een aanbieder uit de tweede lijn, de zogenaamde aanvullende zorg die op basis van (door)verwijzing plaatsvindt. Zowel voor gemeente Amsterdam, haar inwoners en de aanbieders in de eerste en tweedelijns zorg vraagt dit nieuwe model om aanpassingen.
Lees hier meer.
_________________________________________________________________________________________
Nieuws uit het sociaal domein

Minister Ernst Kuipers heeft op 10 mei van dit jaar een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin hij de Kamer inlicht over het te sluiten Integraal Zorgakkoord. Lees hier waar de brief over gaat.

De jeugdzorg gaat op de schop. Prioriteit geven aan de meest kwetsbare kinderen en marktwerking beperken, zijn de plannen van VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen om de jeugdzorgproblematiek aan te pakken.
Lees hier
meer.

Associatie Wijkteams heeft gereageerd op de brief die staatssecretaris Van Ooijen en minister van Rechtsbescherming Weerwind aangaande de Jeugdzorg op 13 mei naar de Kamer hebben gestuurd.
Lees hier meer.

Hervormingen in de WMO
In het regeerakkoord staat dat in 2025 een “eerlijk” systeem voor een eigen bijdrage in de Wmo wordt ingevoerd. Hoogleraar Raymond Gradus vindt dat dat eerder kan en moet.

Ondersteuningsteam toeslagenaffaire
De afgelopen jaren is er een grote groep kinderen uit huis geplaatst van ouders die door de toeslagenaffaire zijn getroffen. Het onafhankelijke Ondersteuningsteam is er voor die ouders om samen met hen te kijken naar wat er allemaal is gebeurd en om ze te ondersteunen tot het verbeteren van hun situatie.

SKJ jaarverslag
Het SKJ jaarverslag 2021 met het thema ‘De professional centraal’ is gepubliceerd. De websiteversie is ontwikkeld om je in vogelvlucht mee te nemen langs de highlights van het afgelopen jaar. An Theunissen zit namens de Associatie Wijkteams in de Raad van Advies van SKJ.

Toekomst kind- en gezinsbescherming
In april is er (vanuit het ministerie van J&V) een nieuwsbrief verstuurd over het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Via deze link kun je de nieuwsbrief online lezen. Wil je deze nieuwsbrieven zelf ontvangen dan kun je je aanmelden door een mail te sturen naar toekomstkindengezin@minjenv.nl.

_________________________________________________________________________________________
Podcast Zaaigoed

In het programma Sociaal Domein werken Rijk en gemeenten samen met professionals aan het wegnemen van de dilemma’s en knelpunten die we in de dagelijkse praktijk tegenkomen. In deze aflevering van de podcastserie Zaaigoed gaat het over de impact van het VN-verdrag op Rijk en gemeenten. Ruim vijf jaar na de ratificatie van het verdrag maken we de balans op. Op Zaaigoed vind je nog veel meer interessante podcasts over het Sociaal Domein
_________________________________________________________________________________________
Reminder: doe online mee met de Dag van de Wijkteams!

Op 9 juni 2022 is de tweede editie van de Dag van de Wijkteams. Tijdens verschillende online sessies kun je in gesprek, ervaringen delen en leren van elkaar.  Programma, info en aanmeldformulier is te vinden op de site.



Email Marketing door ActiveCampaign